Династията на Стюартите със сигурност има своите скандали и интриги – особено когато

...
Династията на Стюартите със сигурност има своите скандали и интриги – особено когато
Коментари Харесай

Фаворитката на кралица Анна: Изгревът и залезът на Сара Чърчил

Династията на Стюартите сигурно има своите скандали и интриги – изключително когато става въпрос за любимците им. Това не е по-различно и за последната от монарсите на династията, кралица Анна, която ръководи от 1702 до 1714.

Нейната фаворитка в продължение на няколко десетилетия – Сара Чърчил – става известна именно с тази си позиция, която увеличава и благосъстоянието на нейните близки. По време на другарството им Сара е преобладаваща фигура в живота на Анна, а връзката им – и силата и благосъстоянието, на които Сара и нейното семейство се любуват – предизвиква възмущение, злоба и много злонамерени злословия.

Приятелството на Анна и Сара претърпя доста стихии, само че в последна сметка ще се провали заради политическите им разлики и все по-раздразнителното държание на Чърчил. Към края на живота си някогашната фаворитка разгласява своите записки, озаглавени „ Отчет за държанието на вдовицата херцогиня Марлборо “, през 1742 година, които хвърлят светлина върху връзката й с кралицата, дружно с други основни фигури от нейното време.

 Wissing, Willem - Queen Anne, 1687

Кралица Анна Стюарт

След брака си с Георг Датски, Анна дава на приятелката си позицията на придворна дама. По това време Анна и Сара стартират да употребяват и псевдоними една към друга: Сара е „ госпожа Фрийман “, а Анна – „ госпожа Морли “.

Когато Сара схваща, че брачният партньор й се причислява към Уилям III (който по това време атакува Англия), убеждава приятелката си да направи същото, както и става. Интересното е, че бащата на Анна – крал Джеймс II – зарязан и предаден в този момент към този момент и от двете си дъщери, по-късно упреква за измяната на Анна не Сара, а брачна половинка й Джон Чърчил, рубрика на Малбороу. Джеймс II бяга със брачната половинка си във Франция, където са в изгнание Шато дьо Сен Жермен ан Ле.

 William III of England

Уилям III

Мери, сестрата на Анна и брачна половинка на Уилям, вижда Сара като вредна фигура, а Уилям в никакъв случай не се доверява изцяло на рубрика на Малбороу, откогато трансферира верността си от Джеймс на него. И е прав да не му има вяра, защото Чърчил скрито комуникира със Стюарт, ако ръководството на Уилям и Мери се окаже несполучливо.

Чърчил в последна сметка е изпратен в пандиза като в резултат на този срам на брачна половинка си се чака Сара да се отдръпне от Анна. Двете обаче откровено подценяват етикета и Анна дойде скандално се движи със Сара, принуждавайки кралица Мери да напише на сестра си „ това че доведохте лейди Марлбороу тук нощес, ме кара да не отсрочвам повече, а да ви кажа, че тя не може да остане повече “.

Анна дава отговор на сестра си, смело заявявайки „ Ще трябва тогава и аз да се отдръпва “. С тази инатливост, толкоз присъща за доста от монарсите от рода Стюарт, Анна няма да направи компромис, що се отнася до Сара.

Както нормално, Анна се обръща към Сара, когато я връхлита персонална неустановеност. Веднъж, бременна и хормонална, тя е погълната от ревнивост и безпокойствие, че мъжа й може би има връзка с Елизабет Грифит – омъжена придворна дама, която флиртува с него.

Анна също по този начин изпитва малко, в случай че въобще някаква обич към своя крал. Уилям отвръща еквивалентно на пренебрежението й като я намира ненапълно отблъскваща и тази обтегната връзка продължава в този дух до гибелта на Мери.

След като и Уилям III умира, от пневмония през 1702 година, Анна става кралица и Марлбороу още веднъж нараства в статут и мощност. Сара става Господарка на облеклата и Пазителка на тайната торбичка, до момента в който брачният партньор й става общоприет капитан на армията. Анна предлага на двойката херцогство, което Сара в началото отхвърля, до момента в който кралицата не прибавя годишна пенсия от 5000 английски лири към предлагането си. Откровеното фаворизиране на кралицата към Сара е скандално и тя декларира: „ В клеветите се разпространяваше, че се държа неприлично в покоите си и съм погрешна на доверието, което ми бе обещано. Че съм злоупотребявала с благосклонността си към кралицата, като съм получила неразумни и несъразмерни помощи от нея. “ Подобни обвинявания сигурно не са неоснователни, защото Сара управлява финансите на Анна и заема свободно от кралската торбичка.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР